iStock  XXLARGE

Innovatiebox

7% VPB over innovatiewinsten

Wanneer u innoveert en daarvoor WBSO ontvangt komt u vaak in aanmerking voor de innovatiebox. Deze fiscale regeling, welke toepassing vindt via de aangifte vennootschapsbelasting, stelt 80% van de winst uit innovaties vrij. Hierdoor kwam het effectieve VPB tarief over de innovatiewinst tot en met 2017 op 4 tot 5%. Met ingang van 1 januari 2018 zal het effectieve VPB tarief verhoogd worden naar 7%.

Voorwaarden voor toepassing van de innovatiebox

Om de innovatiebox toe te kunnen passen moet u aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Uw onderneming heeft een innovatie gedaan waarmee u voordeel behaalt.
  • Deze innovatie is tot stand gekomen met WBSO.

Verloop toepassing innovatiebox

De innovatiebox is een fiscale regeling. Veelal wordt met de Belastingdienst een afspraak gemaakt over de winst die in de innovatiebox terecht komt. Er zijn diverse methoden om het innovatiebox voordeel vast te stellen. Welke methode wordt gebruikt is afhankelijk van diverse factoren.

Om tot een zo optimaal mogelijk resultaat te komen is kennis van de fiscale verrekenprijzen vereist. Bij 4-VISION hebben wij fiscalisten die deze kennis bezitten en vele succesvolle innovatiebox afspraken met de Belastingdienst hebben gemaakt. Daardoor onderhouden wij goede contacten met de Belastingdienst.

Wij pakken het proces als volgt aan:

  1. Wij komen vrijblijvend bij u langs om te onderzoeken of de innovatiebox voor u interessant is en zullen een beeld schetsen van de te verwachten uitkomst.
  2. Wij stellen een uitgebreid verzoek op waarin we de Belastingdienst een voorstel doen voor de vaststelling van de innovatiewinst.
  3. Vervolgens vindt er een bespreking plaats met de Belastingdienst en worden de afspraken vastgelegd in een overeenkomst.
  4. De uitkomst van de afspraken wordt verwerkt in uw aangifte vennootschapsbelasting indien gewenst kijken wij mee of de afspraken juist worden toegepast.

Kosten van een innovatiebox aanvraag

Bij 4-VISION maken wij een offerte op maat. De kosten van een innovatiebox aanvraag zijn vaak afhankelijk van de complexiteit van de onderneming en de innovaties. Wij werken zowel met vaste prijzen, op basis van een uurtarief als op basis van no-cure/no-pay met een succesfee. Bij een succesfee hanteren wij altijd een maximum bedrag.

Wijzigingen innovatiebox per 2017

De met Prinsjesdag aangekondigde wijzigingen in de innovatiebox wetgeving zullen per 1 januari 2017 ingaan. Hier vindt u een overzicht van de aangekondigde wijzigingen.

Wilt u meer informatie over wat deze wijzigingen voor u betekenen, neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Contactformulier

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.