vision

WBSO

Via de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk, ook wel de WBSO genoemd, kunnen ondernemingen de fiscale lasten van speur- en ontwikkelingswerk (S&O) verlagen. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) stimuleert hiermee technische innovaties binnen het Nederlandse bedrijfsleven. Het betreft in dit geval technische ontwikkelingen van nieuwe productieprocessen, producten of programma’s die binnen uw ondernemingen uitgevoerd worden. De Nederlandse overheid compenseert dankzij deze fiscale stimuleringsregeling een gedeelte van de loonkosten en overige kosten voor uw S&O project. Voorbeelden hiervan zijn onder andere het programmeren van software, het ontwikkelen van prototypes of van onderzoeksapparatuur. Via uw loonbelastingaangiften kunt u het voordeel van de WSBO verrekenen. Als organisatie draagt u minder loonheffing af. Zelfstandigen die winst uit onderneming genieten krijgen een vaste aftrek op hun winst.

Doel WBSO

Het ministerie van Economische Zaken helpt organisaties met de WSBO financiële lasten van speur- en ontwikkelingswerk te verlagen. Innovatieve organisaties zorgen namelijk voor meer werkgelegenheid, economische groei en een betere concurrentiepositie.

Voor wie?

Deze regeling is bestemd voor Nederlandse organisaties die onderzoeks- of ontwikkelingsprojecten uitvoeren. Van kleine zelfstandigen, starters, mkb-bedrijven tot aan multinationals in elke sector. De grootte van uw organisatie is dus niet van belang, u kunt al snel in aanmerking komen voor een WBSO-regeling. Er kan geen WBSO worden aangevraagd voor publieke kennisstellingen.

Voordelen WBSO voor werkgevers

Dankzij een WSBO-beschikking, heeft u recht op een vermindering van de loonbelasting/premie volksverzekeringen die u dient af te dragen. Deze vermindering betreft:

  • 32% van het S&O-bedrag tot € 350.000 (1e schijf)
  • 16% van het S&O-bedrag boven € 350.000 (2e schijf)

Een S&O bedrag is opgebouwd uit S&O-loonkosten en S&O-kosten en uitgaven. Het aantal uren dat u gaat besteden aan S&O-werk maal het uurloon, vallen onder S&O-loonkosten. Kosten die voor 100% voortkomen uit S&O-werk, vallen onder S&O-kosten. Investeringen die u doet om S&O-werk uit te voeren vallen onder S&O-uitgaven. Deze uitgaven mogen voor een percentage worden opgevoerd.

Voor starters (onderneming jonger dan 5 jaar die max. 2 jaar WBSO hebben gehad) geldt een percentage van 40% van het S&O-bedrag voor de 1e schijf. Het percentage van de 2e schijf blijft 16%.

Voor werkgevers die voor het eerst WBSO aanvragen, geldt er een forfaitair uurloon van € 29 per uur. Vanaf het derde jaar wordt er voor de berekening van het uurloon gekeken naar het loon van de S&O medewerkers van 2 jaar terug.

Voordelen WBSO voor zelfstandige

Voor zelfstandige en zzp’ers geldt er een verhoging van de zelfstandigenaftrek. In 2017 bedraagt deze aftrek € 12.522 en voor een starter € 18.786. Een zelfstandige dient minimaal 500 uur aan subsidiabele werkzaamheden te besteden.

Budget

Jaarlijks stelt het kabinet het budget voor de WBSO vast in het Belastingplan. Het budget voor de WBSO in 2017 is € 1.205 miljoen.

Meer weten?

U kunt per jaar drie keer een WBSO aanvraag indienen voor een periode van minimaal 3 maanden en maximaal 12 maanden. De aanvraag zal verder worden uitgewerkt op basis van één of meer projecten. Daarnaast kunnen wij u ook adviseren over constructies waarmee u nog meer WBSO kunt krijgen. Bent u enthousiast geworden over deze financiële regeling en wilt u graag meer weten? Neem gerust contact op met 4-VISION. Wij vertellen u graag welke fiscale voordelen u kunt behalen voor uw onderneming. Onze medewerkers staan altijd voor u klaar!

Contactformulier

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.