Maliebaan 41
3581 CD Utrecht

Fiscaal voordeel bij schenking door bedrijfsopvolging? Laatste jaar!

 • 5 maart 2021
 • Geen reacties

Fiscaal voordeel bij schenking door bedrijfsopvolging? 2021 is waarschijnlijk het laatste jaar!

Bent u ondernemer en denkt u aan bedrijfsopvolging? 4-Vision adviseert u hier zo snel mogelijk mee te beginnen. Onze experts verwachten dat het nieuwe kabinet de bedrijfsopvolgingsregelingen (BOR) flink zal versoberen of zelfs zal opheffen. De BOR kan nu nog leiden tot flinke belastingbesparing. Via deze gunstige regeling betaalt u niet (of nauwelijks) schenk- of erfbelasting.

Is de BOR voor u interessant en wat zijn de voorwaarden?

De BOR is ooit in het leven geroepen om te voorkomen dat schenk- of erfbelasting in de weg zit bij een bedrijfsoverdracht. De BOR heeft 4 belangrijke kenmerken. Wij leggen ze hieronder kort uit:

 1. Het ondernemingsvermogen
  Onder het ondernemingsvermogen vallen de IB-onderneming, aanmerkelijkbelangaandelen en TBS panden. De schenker moet een ondernemer zijn die een onderneming drijft of een aandeelhouder in een actieve vennootschap met aanmerkelijk belang. Alle bezittingen die tot de onderneming behoren kwalificeren voor de BOR, maar beleggingen bijvoorbeeld niet.
 2. Vrijstel en uitstel van betaling
  U krijgt vrijstelling van schenk- of erfbelasting tot een waarde van de onderneming van 1.202.209,- euro. Alles boven dat bedrag krijgt een vrijstelling tot 83 procent. U betaalt dan over slechts 17 procent schenk- en erfbelasting. Het fiscaal voordeel is enorm in vergelijking met andere typen schenkingen.
  Normaal gesproken moet u ook inkomstenbelasting (26,9%) betalen over het verschil tussen de prijs waarvoor de aandelen verkregen zijn en de waarde die geld voor de schenking. Dit omdat een schenking gelijk wordt gesteld aan een verkoop. Ook hier kan de BOR onder voorwaarden worden toegepast en kan de verschuldigde belasting worden uitgesteld. Deze wordt als het ware overgedragen naar de verkrijger van de aandelen.
 3. Beziteis
  De schenker moet de onderneming minimaal vijf jaar in bezit hebben gehad.
 4. Voortzettingseis

De onderneming moet nog minimaal vijf jaar worden doorgezet. Zo niet, dan moet alsnog schenk- en erfbelasting worden betaald.

Vragen over de BOR? 4-Vision kies met u fiscaal de meest optimale route

Het proces van bedrijfsopvolging neemt tijd in beslag. Daarom adviseren wij u niet te lang te wachten met uw plannen op dit vlak. De experts van 4-Vision voorzien u graag van kundig advies en helpen u met al uw vragen over de BOW IB of BOR SW. Neem contact met ons op via info@4-vision.nl of bel ons op 088-0129900.

Neem contact met ons op