Maliebaan 41
3581 CD Utrecht

Bent u actief in de e-commerce? Vanaf juli 2021 gelden nieuwe btw-regels - 4-Vision

  • 18 december 2020
  • Geen reacties

De Europese Commissie wil per 1 juli 2021 nieuwe btw-regels voor de e-commercesector aannemen. De huidige wet- en regelgeving voor ondernemers in de e-commerce is onnodig gecompliceerd. Door de regels te vereenvoudigen, lopen lokale overheden geen btw-inkomsten meer mis. 4-Vision heeft de belangrijkste wijzigingen voor u op een rij gezet.

E-commerce goederenlevering binnen de EU 

Een ondernemer die goederen verkoopt aan particulieren in andere EU-landen is btw verschuldigd in het land waar dat transport eindigt wanneer de huidige regeling voor afstandsverkopen van toepassing is. In Nederland geldt deze regel als een bedrijf een omzetdrempel van 100.000 euro overschrijdt. Vanaf 1 juli 2021 vervalt die omzetdrempel en is de ondernemer in beginsel btw verschuldigd in het land waar de particuliere afnemer woont.

Omzetdrempel kleine e-commerce ondernemers

Voor kleine e-commerce ondernemers gelden weer andere regels. Zij krijgen juist een nieuwe omzetdrempel van 10.000 euro per jaar. En hoeven alleen btw te betalen in het land waar ze zijn gevestigd. Zij moeten dan wel slechts in één EU-land gevestigd zijn. 

Invoer One-Stop-Shop btw-aangifte

Om de btw-aangifte voor ondernemers met grensoverschrijdende afstandsverkopen binnen de EU makkelijker te maken, wordt de ‘One Stop Shop’ btw-aangifte (IOSS) ingevoerd. Ondernemers kunnen dan één speciale btw-aangifte doen in het EU-land waar zij gevestigd zijn. Daar gelden wel specifieke voorwaarden voor. Bent u benieuwd of u straks gebruik kunt maken van een One Stop Shop btw-aangifte? 4-Vision kent alle ins en outs van de nieuwe btw-regels voor de e-commerce sector.

E-commerce leveringen van buiten de EU 

Nu geldt nog een btw-vrijstelling bij de invoer van kleine zendingen. Die komt vanaf 1 juli 2021 helemaal te vervallen. Levert u goederen vanuit landen buiten de EU? Dan kunt u in sommige gevallen ook gebruik maken van de IOSS. In dat geval kan u onder voorwaarden een btw-vrijstelling toepassen op de invoer van de goederen. De IOSS geldt alleen voor goederen met een intrinsieke waarde tot 150 euro. Voor bedrijven die geen gebruik maken van IOSS komt een bijzondere regeling voor de heffing van btw. Bepaalde ondernemers kunnen de invoer btw innen bij de persoon voor wie de goederen bestemd zijn. Deze invoer-btw moeten zijn maandelijks rapporteren en afdragen via een elektronische aangifte.

Nieuwe btw-regels in de e-commercesector: wat betekent dat voor uw onderneming?

4-Vision ziet dat veel e-commerce ondernemers de ERP-systemen, administratie en facturering moeten aanpassen aan de nieuwe regelgeving. Bent u een ondernemer in de
e-commerce en bent u op zoek naar kundig advies? Wij helpen u graag bij het omzetten en opnieuw inrichten van systemen en bedrijfsprocessen. Zodat uw onderneming goed is voorbereid op de nieuwe btw-regels voor de e-commercesector.

Neem contact met ons op