Maliebaan 41
3581 CD Utrecht

Ondernemer in de e-commerce? Dit zijn de Btw-regels na de Brexit - 4-Vision

  • 5 februari 2021
  • Geen reacties

Het Verenigd Koninkrijk (VK) heeft de EU per 31 januari 2020 verlaten. Sinds 1 januari 2021 geldt het handelsakkoord tussen het VK en de EU. Bent u ondernemer in de e-commerce en doet u zaken met het VK? Zowel voor inkoop als verkoop van producten en diensten is de btw-wetgeving voor een land buiten de EU van toepassing. 

Gevolgen voor de heffing van btw in het VK wanneer u goederen verkoopt

B2C (levering aan consument)

Vanaf 1 januari 2021 zijn leveringen aan het VK geen leveringen binnen de EU meer. Na 1 januari 2021 geldt de regeling voor afstandsverkopen bij e-commerce niet langer voor leveringen aan consumenten in het VK. Verzend u een pakket met een intrinsieke waarde van minder dan GBP 135,-? Dan moet u zich als Nederlandse ondernemer in het VK registreren en Britse btw betalen. 

Heeft uw pakket een intrinsieke waarde van meer dan GBP 135,-? In dat geval moet uw Britse klant in het VK invoerrechten betalen. Veel e-commerce ondernemers willen hun klanten geen invoerrechten laten betalen. U kunt ook op uw eigen naam een invoeraangifte indienen. Let op: dan heeft u wel een Brits EORI-nummer én een Brits btw-nummer nodig.

B2B (levering aan onderneming)

Vanaf 1 januari 2021 is een levering van goederen aan een Britse ondernemer geen intra communautaire levering meer. Er is sprake van export en import. Op deze leveringen kan de btw worden verlegd naar de Britse afnemer. Op de factuur moet het btw-nummer van de Britse afnemer vermeld staan alsmede VAT-reversed charge. 

Gevolgen voor de heffing van btw in Nederland wanneer u goederen verkoopt

Levert u aan consumenten of ondernemers in het VK? Dan kwalificeren deze leveringen als export. In Nederland past u op deze leveringen het nul procent btw-tarief toe. U bent geen Nederlandse btw verschuldigd. U moet wel kunnen aantonen dat de producten de EU hebben verlaten, bijvoorbeeld middels een vrachtbrief of een aangifte ten uitvoer. De omzet van uitgevoerde goederen dient u wel aan te geven in uw btw-aangifte. Heeft u vragen over het invullen van de btw-aangifte? Neem contact met ons op. 4-Vision helpt u graag met uw btw-aangifte óf vragen over btw/VAT na de Brexit. 

Leveringscondities opnieuw bekijken

Het is verstandig de leveringscondities opnieuw te bekijken. De Nederlandse leverancier of de afnemer in het VK is verplicht om de goederen in te voeren in het VK, lokale invoerrechten te betalen en de btw aan te geven. Ook zou u gebruik kunnen maken van Incoterms ®. Daarmee kunt u vastleggen wie verantwoordelijk is voor het regelen van het vervoer en het risico op schade aan (of verlies van) de goederen tijdens het vervoer.

Import vanuit het VK 

Voert u goederen in vanuit het VK? Dan doet u invoeraangifte bij de Nederlandse douane. De leverancier vanuit het VK stuurt een factuur zonder btw en de douane berekent de btw over de douanewaarde. Bij het invoeren van bulkgoederen kunt u bekijken of uw goederen in aanmerking komen voor een zogenaamd btw-entrepot. Onder voorwaarden mag u dan het nul procent btw-tarief toepassen.

Wanneer u goederen koopt vanuit het VK moet u de btw aangeven en betalen bij de Nederlandse douane voor goederen. Tip: vraag bij de Belastingdienst een vergunning artikel 23 aan. Dan kunt u de btw over deze goederen gewoon aangeven op uw belastingaangifte bij ‘leveringen/diensten uit landen buiten de EU.’ Dat scheelt een hoop tijd en onnodig papierwerk.

4-Vision begrijpt als geen ander dat er veel informatie op u afkomt. Omdat het VK geen lid meer is van de EU zullen verzendingen van en naar het VK meer papierwerk opleveren en vooral meer tijd gaan kosten. Wilt u hulp bij het aanvragen van een Brits btw-nummer of heeft u vragen over de btw-regels na de Brexit? Neem contact met ons op via 088-0129900 of info@4-vision.nl.

Bronnen:

Neem contact met ons op