Maliebaan 41
3581 CD Utrecht

Omzetten papieren jaarrekening naar digitale jaarrekening - 4-Vision

Digitale jaarrekening

Vaak moeten Middelgrote ondernemingen hun jaarrekening deponeren bij de Kamer van Koophandel. Vanaf boekjaar 2017 kan dit niet meer op papier. Het is enkel nog mogelijk om de cijfers in XBRL-formaat aan te leveren. Dit heet ook wel digitaal deponeren of Standard Business Reporting (SBR).

De jaarrekening wordt vastgesteld door de aandeelhouders. Na vaststelling heeft het bestuur slechts 8 dagen, om de jaarrekening te deponeren. Hierbij kan  er veel fout gaan. Het niet of te laat deponeren kan zelfs leiden tot bestuurdersaansprakelijkheid.

Knelpunten deponeren

Een middelgrote onderneming moet veel specificaties en toelichtingen openbaren. Er is echter een verschil tussen de gecontroleerde jaarstukken en de stukken die je deponeert bij de KvK. Dit komt doordat er vrijstellingen zijn voor onderdelen van de gecontroleerde jaarrekening. Deze informatie hoef je van de wet dus niet te openbaren.

Toch deponeren ondernemingen vaak meer informatie dan nodig is. Dit komt bijvoorbeeld, omdat de kennis van wettelijke vrijstellingen ontbreekt. 

Ook komt het voor, dat een onderneming de deponeringsstukken verkeerd opmaakt. Vaak heeft dit te maken met een beperkte kennis van alle mogelijke definities. Dit laatste is ook wel bekend als de Nederlandse Taxonomie. In dit geval kunnen er stressvolle en tijdrovende discussies ontstaan met de controlerend accountant. 

Daarnaast kan het zijn dat het deponeren in zijn geheel niet lukt. Er verschijnt een foutmelding, omdat velden niet of onjuist zijn ingevuld. Het is niet altijd duidelijk welke velden dit zijn. Een frustrerende situatie waar je niet op zit te wachten.

Hulp bij deponeringsstukken

Zoek je hulp bij het omzetten van de gecontroleerde jaarrekening in een digitale jaarrekening? 4-Vision ondersteunt jouw onderneming hierin. Dankzij de hoogwaardige administratieve dienstverlening van ons accountantskantoor wordt de (geconsolideerde) papieren jaarrekening omgezet in een digitale jaarrekening in XBRL-formaat. Hierbij gebruiken wij geavanceerde software, om fouten te voorkomen en tijd te besparen. Bel of mail vrijblijvend om te informeren naar onze mogelijkheden.