Maliebaan 41
3581 CD Utrecht

Auto van de zaak of toch liever privé? - 4-Vision

  • 6 mei 2021
  • Geen reacties

Bent u ondernemer voor de inkomstenbelasting en gebruikt u uw auto puur voor zakelijke kilometers? De Belastingdienst ziet uw auto dan automatisch als een auto van de zaak. Dat biedt voordelen. Zo kunt u bepaalde autokosten en de aanschafprijs van de auto aftrekken van de winst.

Autokosten en aanschafprijs aftrekken

U mag onderstaande autokosten aftrekken van de winst:

  1. Onderhoudskosten, zoals reparaties
  2. Parkeerkosten en parkeervergunningen
  3. Uw autoverzekering
  4. De motorrijtuigbelasting

Ook de cataloguswaarde van uw zakelijke auto mag u aftrekken. U verdeelt de aanschafprijs over het aantal jaren dat u de auto gebruikt. Die afschrijving mag u vervolgens aftrekken van de winst. Let wel op: u mag een auto van de zaak niet meer dan 500 kilometer per jaar privé gebruiken. Daarvoor moet u bij de Belastingdienst een administratie kunnen aanleveren.

Eigen auto zakelijk gaan gebruiken

Heeft u een eigen auto die u alleen zakelijk wilt gaan gebruiken? Bepaal dan de waarde van de auto op het moment van zakelijk gebruik. Die waarde kunt gebruiken om de jaarlijkse afschrijving mee te berekenen.

Kiezen voor zakelijk of privé rijden

Rijdt u privé meer dan 500 kilometer per jaar? Dan mag u voor de inkomstenbelasting kiezen of u de auto zakelijk of privé houdt. Die keuze maakt u bij de eerste digitale aangifte inkomstenbelasting na de aanschaf. U kunt er ook voor kiezen om de auto toch privé te houden. In dat geval kunt u geen autokosten aftrekken. Wel mag u dan voor iedere zakelijke gereden kilometer 19 cent van de winst aftrekken. En dat kan interessant zijn als u veel zakelijke kilometers rijdt.

Auto van de zaak: mag u btw aftrekken?

Mag uw onderneming btw aftrekken? Ook voor de btw mag u kiezen: rijdt u de auto privé of zakelijk? Dat kan een andere keuze zijn dan voor de inkomstenbelasting. De btw op bepaalde autokosten mag u aftrekken, maar voor het privégebruik van de auto van de zaak moet u bijbetalen.

U rijdt meer dan 500 kilometer per jaar privé

Wilt u uw zakelijke auto ook privé gebruiken? Dat is helaas niet gratis: u moet bijtelling betalen. Bijtelling is een extra belastingheffing. De hoogte van de bijtelling hangt af van de waarde van uw auto en hoe zuinig de auto is. Op de website van de Belastingdienst kunt u de actuele tarieven van de bijtelling lezen.

Youngtimer regeling bijtelling

Auto’s tussen de vijftien en vijfentwintig jaar worden youngtimers genoemd. Het bijtellingspercentage voor een youngtimer is 35 procent. Dat bereken je over de dagwaarde van de auto, dus niet over oorspronkelijke cataloguswaarde. De dagwaarde kun je elk jaar opnieuw vaststellen.

Welke kosten mag u aftrekken bij een leaseauto?

Afhankelijk van de leasevorm kunt u kosten aftrekken. Bij operational lease zijn de volledige maandelijkse leasefacturen aftrekbaar. Bij financial lease zit in de termijnbedragen ook een bedrag voor de aflossing. Het aflossingsdeel in de termijnbedragen is niet aftrekbaar.

Twijfelt u over een auto van de zaak voor uw onderneming? Samen met u kunnen we bekijken of het voor u fiscaal aantrekkelijk is om uw auto zakelijk of toch privé te rijden. Stuur ons een email naar info@4-vision.nl of bel ons op 085-0471576.