Maliebaan 41
3581 CD Utrecht

Belastingheffing box 3 in 2020 - 4-Vision

  • 14 februari 2020
  • Geen reacties

Negatieve spaarrente maakt oprichten spaar-bv lucratief

Slecht én goed nieuws voor vermogende spaarders. Het slechte nieuws is dat na ABN Amro ook de Rabobank deze week heeft aangekondigd negatieve rente te gaan berekenen op spaartegoeden. Het goede nieuws is dat er een manier is om deze bancaire strafheffing te voorkomen. Dat doet u door een vennootschap op te richten waar u uw met negatieve rente belast privékapitaal onderbrengt. U bespaart daarmee ook direct op uw box 3 belasting.

Besparen op box 3 belasting

Rabobank maakte deze week bekend vanaf 1 juli 2020 een negatieve rente van – 0,5 procent te rekenen over spaartegoeden boven de € 1.000.000. De bank volgt daarmee het voorbeeld van ABN Amro, waar spaarders vanaf 1 april dezelfde negatieve rente verschuldigd zijn op tegoeden boven de € 2.500.000.

De oplossing om dit te voorkomen, is het oprichten van een spaar-bv. Door vermogen in deze vennootschap te storten, daalt uw privévermogen en bespaart u direct box 3 belasting. Uw vermogen in de vennootschap blijft behouden en is onaangetast. Het vermogen staat immers belastingvrij in uw vennootschap.

Vermogen opnemen

Hoe gaat dit proces te werk? Het oprichten van een vennootschap is tegenwoordig heel eenvoudig. Het gestorte geld zal aangemerkt worden als eigen vermogen van de vennootschap. Op elk gewenst moment kunt u, na statutenwijziging, weer beschikken over uw vermogen. De statutenwijziging dient wel door de notaris verzorgd te worden.

Wilt u liever zonder tussenkomst van de notaris vermogen opnemen? Dan kunt u het privévermogen ook (deels) storten als vreemd vermogen (lening) in plaats van eigen vermogen. De beperkte rentevergoeding die de vennootschap aan u betaalt, is belast in box 1. Deze box 1 belastingheffing is voordeliger dan de box 3 belastingheffing, die u thans betaalt.

Ook uw vermogen belastingvrij in uw vennootschap onderbrengen?

Wij kunnen eenvoudig voor u berekenen wat de belastingvoordelen zijn van deze constructie, net als de besparing van de bancaire strafheffing. Een eventuele mix tussen eigen vermogen en vreemd vermogen kunnen wij desgewenst ook met u bespreken.

Bent u benieuwd naar uw besparingsmogelijkheden en wilt u weten hoe u uw vermogen belastingvrij in uw vennootschap onderbrengt? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor advies.