Maliebaan 41
3581 CD Utrecht

Belastingmaatregelen coronacrisis - 4-Vision

  • 18 januari 2021
  • Geen reacties

Voor ondernemers, werkgevers en zzp’ers

De coronacrisis vraag enorm veel van ondernemers, werkgevers en zpp’ers. Om hen te ondersteunen heeft het kabinet verschillende tijdelijke belastingmaatregelen bedacht. Zo is de mogelijkheid tot belastinguitstel verlengd tot en met 31 maart 2021. Ook gelden er na uitstelverzoek soepele voorwaarden en is het urencriterium voor ondernemers en zzp’ers tussen 1 maart en 1 oktober 2020 verlaagd. 4-Vision zet de belangrijkste aandachtspunten van de belastingmaatregelen voor u op een rij. 

Belastinguitstel verlengd

Wilt u uitstel van belasting aanvragen? Dat kan nog tot en met 31 maart 2021. U kunt zowel voor de eerste keer belastinguitstel aanvragen als een verlenging van uw huidige belastinguitstel. Heel handig: u hoeft maar één keer uitstel van betaling aan te vragen. Hieronder vallen alle betalingen die u vanaf dat moment nog heeft openstaan. 

Soepele voorwaarden tijdens belastinguitstel

Tijdens het belastinguitstel krijgt u bij te laat betalen tot 31 maart 2021 geen verzuimboete. De invorderingsrente blijft 0,01 procent in plaats van de gebruikelijke 4 procent. Daardoor hebben ondernemers komende tijd bijna geen rentekosten op alle belastingschulden. De tariefverlaging op de invorderingsrente geldt tot en met 31 december 2022. 

Belastingrente terug naar 4 procent 

Sinds 1 oktober 2020 is de belastingrente terug naar 4 procent. Volgens het kabinet geeft belastingrente een prikkel om op tijd belastingaangifte te doen. De belastingrente voor de vennootschapsbelasting zal tot en met 31 december 2022 ook op 4 procent worden gesteld. Ondernemers die te maken krijgen met belastingrente worden daardoor niet meteen met hoge lasten geconfronteerd. 

Welke voorwaarden gelden er voor belastinguitstel?

Wilt u weten hoe u (verlenging van) belastinguitstel aanvraagt? Dat ligt eraan hoe hoog uw belastingschuld is. Bij minder dan 20.000 euro hoeft u alleen bewijsstukken mee te sturen waaruit blijkt dat de omzetcijfers of bestellingen/reserveringen aanzienlijk zijn gedaald ten opzichte van vorige maanden.

Belastingschuld van meer dan 20.000 euro: verklaring van deskundige nodig

Het kan zijn dat uw belastingschuld inmiddels meer dan 20.000 euro is. In dat geval heeft u een verklaring van een derde deskundige nodig. De experts van 4-Vision kunnen u daarbij helpen. Wij zorgen ervoor dat u alle gevraagde informatie voor uw belastinguitstel in orde heeft. In het online formulier van de Belastingdienst kunt u de documenten meesturen.

Wilt u langer dan drie maanden belastinguitstel krijgen? Dan moet uw organisatie de kaspositie verbeteren. Dat betekent dat er geen bonussen of dividenden mogen worden uitgekeerd. Ook mogen er geen eigen aandelen worden ingekocht.

Belastingregeling na uitstel: wanneer moet u terugbetalen?

Per 1 april 2022 eindigt het bijzonder uitstel van betaling. De opgebouwde belastingschuld moet per 1 juli 2021 worden terugbetaald. Dat mag in 36 maandelijkse termijnen; zo heeft u de tijd tot 1 juli 2024 om uw belastingschuld af te lossen. Wilt u liever versneld aflossen? Dat kan natuurlijk ook. Daarvoor neemt u contact op met de Belastingdienst

Wat als het niet lukt om aan het urencriterium te voldoen?

Bent u ondernemer of zzp’er en lukte het tussen 1 maart en 1 oktober 2020 niet om aan het urencriterium te voldoen? (1.225 uur per kalenderjaar) Dan kunt u toch aanspraak maken op ondernemersfaciliteiten van de Belastingdienst. Ook het urencriterium van 800 uur per kalenderjaar in de startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid is versoepeld. In coronatijd wordt er automatisch vanuit gegaan dat ondernemers ten minste 16 uur per week aan hun onderneming hebben besteed. Ben jij ondernemer en is jouw werk seizoen afhankelijk? Ook dan val je onder deze versoepeling.

Werkgevers: hoe zit het met de vergoedingen voor medewerkers?

De werkkostenregeling wordt tijdelijk verder verruimd. Werkgevers mogen dit jaar maximaal 3 procent van de fiscale loonsom tot 400.000 euro (de zogeheten vrije ruimte) onbelast besteden aan de werkkostenregeling. Boven deze 400.000 euro blijft het percentage van 1,2 procent gelden. Wordt de vrije ruimte overstegen? Dan is de werkgever over het bedrag van de overschrijding 80 procent van de eindheffing verschuldigd. De verruiming van de werkkostenregeling geldt voor het hele fiscale jaar 2020.

Vaste vergoedingen werknemers

Bent u werkgever en heeft u afspraken gemaakt over vaste vergoedingen, zoals reiskosten of een lunchvergoeding? Het kabinet heeft besloten dat het thuiswerken door de coronacrisis geen invloed heeft op de vaste vergoedingen. Tot en met 31 januari 2021 mag u blijven uitgaan van het (reis)patroon waarop de vergoeding was gebaseerd.

Belangrijke punten bij het aanvragen van belastinguitstel:

  1. U kunt uitstel van belasting aanvragen tot en met 31 maart 2021.
  2. U kunt uw huidige belastinguitstel verlengen of voor de eerste keer uitstel aanvragen.
  3. Bij een belastingschuld van meer 20.000 euro heeft u een verklaring van een onafhankelijke derde nodig. 4-Vision kan u hierbij helpen. 
  4. Vanaf 1 juli 2021 moet u weer belasting betalen en begint de betalingsregeling voor uw belastingschuld. 
  5. U kunt uw belastingschuld aflossen tijdens 36 maandelijkse termijnen. 

 

We realiseren ons dat er bij het aanvragen van belastinguitstel veel informatie op u afkomt. Heeft u vragen of kunt wilt u een verklaring van een deskundige nodig voor het aanvragen van belastinguitstel? Wij helpen u graag! Neem contact op met 4-Vision voor belastingadvies. Bel ons op 088-0129900 of mail uw vraag naar info@4-vision.nl.

Bron: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-financiele-regelingen/overzicht-financiele-regelingen/belastingmaatregelen

Neem contact met ons op